Wist je datjes :

Wist U dat U vrijblijvend kunt komen kijken, hoe en wat bewegen voor u kan betekenen i.c.m. Sport en Spel ? Het adres is Sportpunt "Stalkaarsen" Dr. Hiemstralaan 87 ( Naast de school " De Rotonde " ) te Gorinchem . Bij HartRecreatief beweeg je ( eventueel met partner ) samen om je conditie te verbeteren en op pijl te houden.

Voor U gelezen :

NOG EEN WIJNTJE?  IK PAS! zin en onzin over drinken

Een glaasje wijn of jenever op zijn tijd, dat kan toch geen kwaad ? Drinken hoort erbij. Gezellig! Toch ontdekken wetenschappers steeds vaker dat veel alcohol meer kwaad doet dan goed. Juist ook bij ouderen. Tijd, geld en drank in overvloed De afgelopen 10 jaar verdubbelde het aantal probleemdrinkers onder de 55 plussers. Een op de zes nieuwe cliënten van de Verslavingszorg is 55 plusser:

Volgens lector Verslavingspreventie Rob Bovens speelt naast vergrijzing ook mee dat veel mensen over genoeg vrije tijd en geld beschikken. Bovendien is de trend ‘dat er elke dag wel iets te vieren valt en de alcohol overal klaar staat.’ Nog niet zo lang geleden dachten we dat rode wijn gezond was. Goed voor de aderen, toch? Klopt, maar de laatste jaren ontdekken wetenschappers dat alcohol minder gezond is voor hart, hersenen en bloedvaten dan we dachten. Vooral naarmate we ouder worden, onze conditie, afweer en lichaamsvocht afnemen en lever en nieren mindergoed werken. De borrel is gelukkig nog niet helemaal in de ban gedaan, maar het is goed om de feiten op een rijtje te hebben.
Slaapmutsje? 
Het klinkt zo huiselijk, dat slaapmutsje. Toch slaapt u van alcohol niet beter, maar juist onrustiger. En u wordt ’s nachts vaker wakker. Vooral bij meerdere slaapmutsjes.
Uitdroging.
Alcohol droogt het lichaam uit. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en krijgen hier dus sneller last van. Vooral vrouwen, want zij hebben van nature al 25% minder lichaamsvocht. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt en neemt de lichamelijke weerstand af. Hierdoor leidt eenzelfde hoeveelheid alcohol bij ouderen dikwijls tot hogere bloedspiegels, lagere tolerantie en snellere dronkenschap. De bloedspiegel is een getal dat aangeeft hoeveel er van een bepaalde stof in het bloed zit.
Ontspannen 
Inderdaad, van 1 of 2 drankjes voelt u zich lekker ontspannen op een verjaardagsfeestje. Niets mis mee. Tenzij u –bijvoorbeeld om aan stress, depressie of problemen te ontsnappen -steeds meer drinkt. Alcohol ontspant weliswaar op de korte termijn, maar werkt op de lange termijn juist spanning verhogend. Oppassen met medicijnen Stickers op veel medicijnverpakkingen waarschuwen om het medicijn niet met alcohol te combineren. En zelfs als er niets op staat, verdragen medicijnen en alcohol elkaar slecht. Sommige medicijnen werken door alcohol minder of helemaal niet. Andere werken juist sterker, of geven meer bijwerkingen. Check in ieder geval altijd de bijsluiter.
Koffie en alcohol
Alcohol beïnvloedt de alertheid en het reactievermogen, waardoor autorijden gevaarlijk wordt. Zelfs fietsen of lopen kan verkeerd aflopen door een verhoogd val risico. Helpt een kop sterke koffie dan? Nee. We voelen ons wel alerter, maar koffie verandert het door alcoholconsumptie verminderde reactie vermogen niet. De kans op ongelukken blijft even groot.
Gezond ?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, zodat aderen minder snel dichtslibben. Dit geldt voor gezonde mannen van 40+ en vrouwen na de overgang. Maar tegelijkertijd kan alcohol ook in kleine hoeveelheden hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen veroorzaken. Zeker voor migrainepatiënten is alcohol een afrader.
Maag en darmen
Pas op bij maag en darmproblemen, want alcohol tast het maagslijmvlies aan. Hebt u diarree na (te) veel drinken? Dat kan betekenen dat uw lever de alcohol niet meer goed verwerkt.
Evenwicht
Na een paar glazen neemt het reactievermogen af. En daarmee neemt het risico op vallen en botbreuken toe. Bij (problematisch) alcoholverbruik verslechtert de kwaliteit van spier en bindweefsel en de hersenen, waardoor het risico op vallen nog groter wordt.
Vergeetachtig?
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat alcohol de vitamine B1 opname remt. Daardoor kan vergeetachtigheid ontstaan.
Drinkadvies
Voor 55 plus mannen en vrouwen geldt: maximaal één standaardglas alcoholhoudende drank per dag. Minder is beter want eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt bij ouderen tot een hoger promillage, lagere tolerantie en snellere intoxicatie en orgaanschade.
Relatie alcohol en antistolling? 
Petra van Veen, verpleegkundig specialist cardiologie uit Het Van Weel - Bethesda beantwoordt deze vraag: De lever bepaalt in grote mate de stolling omdat het de lever is die de verschillende stollingseiwitten produceert. Alles wat de lever beïnvloedt, beïnvloedt dus ook de stolling. Alcoholgebruik is een belasting voor de lever. Een gezonde lever kan een stootje hebben, dus een gematigde alcohol inname mag gedurende een antistollingsbehandeling. Heeft de lever het al moeilijk door andere redenen, dan wordt de mogelijke invloed van alcohol groter en dient dit wel te worden beperkt.

Door een antistollingsbehandeling bestaat er een groter risico op bloedingen. Door (overmatig) alcoholgebruik kan de kans op verwondingen toenemen. Ook kan men onder invloed van alcohol verkeerde of geen medicatie innemen. Verder kan het voedingspatroon variëren bij (overmatig) alcoholgebruik waardoor minder vitamine K wordt opgenomen zodat dit van invloed kan zijn op de antistolling. Normale hoeveelheden alcohol (1 tot 2 glazen wijn of bier per dag) (zonder andere gezondheidsproblemen) hebben geen effect op de antistolling.

Bronnen:
Hartslag Ledenmagazine Lente 2015
Dr. Rob Bovens,
Lector verslavingspreventie
Hoge school Windesheim. -